Grønt i hus og hage

Hagebruket på Borgja ble opprettet allerede i 1935 og skulle støtte den biodynamiske virksomheten på gården. Etter en stund endret dette seg til salg av planter og blomster, og ble drevet i mange år fra 1960- til 2000-tallet av Georg Brekke. Georg dyrket tomater, agurker og blomster, og var kjent for sine kraftige pelargonia, julestjerner og petunia. Hver vår kan vi fortsatt huske lukten av voksende planter i tre store drivhus, se fargeteppet av 500 stemorsblomster og minnes lyden av den gamle trillebåren som gikk mellom drivhusene med planter som måtte omplasseres for å få mer plass til alt som vokste. Georg og hans kone Magnhild var varme mennesker, og tiden med dem satte vi som familie stor pris på.

De tre drivhusene gården en gang hadde er nå redusert til et drivhus og en grønnsakshage. Nedenfor kan du lese om grønnsakshagen og vår blomsterforelskelse.

Grønnsakshagen

Mat smaker sjelden så godt som når den duggfrisk bæres i kurv gjennom hagen til kjøkken. Dette var bakgrunnen for at Rita og Eivind startet grønnsakshagen, de ønsket å dele gleden med å produsere egen mat. I kombinasjon med drivhuset tok det ikke lang tid før mengden av mat nesten overtok evnen til å spise, fryse, hermetisere, koke, sylte og legge i kjeller.

Hagens resultat nytes hele året frem til neste sesong. Oppskrifter du selv kan prøve finner du i oppskrifter.

I perioder har vi mer enn vi klarer å nytte oss av selv og det er mulighet til å kjøpe grønnsaker. I sykkelbygda Bø er alt man trenger en kurv på styret og en svipptur oppom oss på vei hjem, se kart. Vi er også medlem i Reko-Ringen Midt-Telemark.