Mangold klar for vinterens raske pastamiddager

Mangold
Hvitløk
Pasta
Fløte
Parmesan
Salt og pepper

Mangold er totalt undervurdert i Norge etter vår mening! Mangold var en av plantene som allerede ble plantet på gården på 30-tallet, og den brukes mye i feks Tyskland og Italia. Så mangold om våren (først inne) og plant den i porøs jord med god tilgang på varme og vann. Ikke bare får du flotte farger i hagen men en god middag i frysen.

Mangolden kan du nemlig ta inn, hakke opp og legge fryseren. Ta en porsjon så opp når du virkelig ikke har mye tid på matlaging og stek den i panne sammen med litt hvitløk. Når den er myk tilsetter du fløte og salt/pepper. Bland det med ferdigkokt pasta og gi det en finish med parmesan. Supergodt!

Lilys bringebærsaft

Bringebær
Sukker

Plukk så mye bringebær du orker og kok dem kort. Sil dem og bland i sukker etter smak. Kok opp igjen under oppføring til sukkeret er borte. Kjøl ned og bland med passe mengde vann, også etter smak.
Spar til jul i fryser så mye du klarer å unngå å drikke opp…

Gul tomatsuppe

4 Pers.

Ingredienser:

  • 1 kg gule tomater
  • 1 dl vann
  • 0,5 dl fløte
  • 1 ss finhakket mild chili (gul eller grønn)
  • Salt og pepper
  • Extra-virgin olivenolje
  • Grovhakket basilikum

Slik gjør du:

Kok tomatene med den lille mengden vann til skinnet løsner på svak varme, slik at vannet ikke fordamper for fort og tomatene brenner seg. Sil av kraft og most tomatkjøtt, slik at skinn og frø blir igjen i silen og fjernes. Tilsett fløte og chili etter smak og kok opp på ny. Smak til også med pepper og salt.

Hell suppen i skåler og gi hver av dem en sirkel med din beste olivenolje. Tilsett så basilikumen.

Herr Ingstad tar farsrolle

Noen gang hørt om en hannkatt som tar seg av pusebarn? Det er i alle fall nytt for oss og vi har heller ikke funnet noe særlig litteratur på det!

I mange år hadde vi to hunnkatter og husker naturligvis godt deres gjenkjennenlige “uuuunga”- kalling på kattungene, der de gikk i tet for en liten tropp hoppende små med hallen rett til værs klar for utflukt og opplæringsprogram.

Etter ni år med kun en hannkatt, Ingstad, var vi temmelig overrasket da vi plutselig hørte unga-kalling på tunet. En av studentene mente også at hun hadde sett en kattunge.

Noen uker senere fikk vi beviset, Ingstad hadde tydeligvis adoptert en foreldreløs kattunge. Moren har vi aldri sett snurten av, og vet lite om hvordan den lille kattungen har overlevd frem til den kunne spise kattemat. Ingstad er imidlertid en moderne far og tar seg tilsynelatende av både lek, kos, foring og opplæringsutflukter.

Norith gjør nå sitt for å temme den lille slik at vi kan hjelpe den til et nytt hjem.

Stikkelsbær, rips og ponzusaus

Tung av bær på alle grener bøyde stikkelsbærbusken seg. Tross truende torner synes den temmelig fornøyd med å strekke seg rakrygget opp igjen etter mine bærglade fingrers besøk. Sjelden har vi plukket så mye stikkelsbær!

Ripsbuskene tok vi i samme slengen og nå venter saft og syltetøy på å komme i frysen. Men noen av bærene kommer selvsagt aldri så langt, de kommer nok ikke lenger enn til vårt middagsbord. Rips gir en spennende smakskomponent i ponzusausen til sashimi. Korianderen og blomkarsen kommer også fra eget grønt i hus og hage.

Gamletunet – igjen en levende del av gården!

Juli 2019 ble en begivenhetsrik måned på Borgja, da den delen av gården som kalles Gamletunet, endelig igjen kom på samme hender som resten av gården. Eivind og Rita har jobbet for at hele gården igjen skal samles som en enhet siden de kom til gården sent på 70-tallet. Gamletunet har dessverre stått lenge og har omfattende behov for oppussing, restaurering og opprydning.

Per i dag har vi mye støv i nesa, men gleder oss svært til å kunne dele Gamletunets sjarme med gjester og besøkende. Tunet har både arrangements og overnattingsmuligheter.